Lauko terasos, iš kompozito, termomedienos ar paprastos pušies lentų?

Lauko terasos, iš kompozito, termomedienos ar paprastos pušies lentų?

Terasa – tai atvira zona riboje tarp namo ir lauko. Grindų dangos pasirinkimas jai nėra lengva užduotis. Skirtingais metų laikais terasa būna atvira lietui, sniegui, vasaros karščiams ir žiemos šalnoms, todėl jos dangos medžiaga privalo išlaikyti savo funkcionalumą tokiomis sudėtingomis sąlygomis ir, žinoma, būti estetiškai patraukli.

Šiandien galima įsigyti terasos lentų iš įvairių medienos rūšių, tačiau kuri iš jų labiausiai tinka jums? Medienos spalva tikrai nėra tas dalykas pagal kurį reikėtų rinktis, kadangi dauguma terasinių alyvų vis tiek leidžia pasirinkti iš kelių dažiklių. Kad jūsų pasirinkimas būtų lengvesnis, šiame straipsnyje aptarsime populiariausias lentų rūšis – pagamintas iš paprastos pušies, termo medienos ir kompozito.

Terasos danga iš paprastos pušies lentų

Pačios pigiausios terasos lentos yra iš paprastos pušies. Jos yra tvirtos, lanksčios, natūraliai praturtintos derva ir netrūkinėja net esant dideliam šalčiui. Tačiau šios savybės yra gan trumpalaikės. Bėgant laikui, veikiant UV spinduliuotei, įvyksta medienos oksidacijos reakcija, dėl kurios ji išdega ir įgauna nuobodu rudą atspalvį. Veikiama kritulių – lietaus ir sniego, neapdorota pušies mediena po metų įgauna pilką atspalvį, ant jos atsiranda nedideli įtrūkimai, kurie su laiku didėja. Vanduo, patekęs į šiuos plyšius ir užšalęs bei atitirpęs, medį naikina. Pušies lentų dangos tarnavimo laikas terasoje, nesant tiesioginio medienos sąlyčio su dirvožemiu, yra 10-12 metų.

Terasos danga iš termo medienos

Medinės lentos leidžia išgauti gražią, patvarią ir šiltą dangą. Tačiau, kaip jau aptarėme, paprasta mediena nėra tobulas sprendimas lauko terasai. Lauko terasoms tinka lentos iš termiškai apdorotos medienos. Terminio apdorojimo metu padidėja medžio atsparumas drėgmei ir šalčiui, temperatūros pokyčiams bei grybeliams ir vabzdžiams. Termo medienos lentos nesugeria drėgmės, todėl eksploatacijos metu nesideformuoja, nepūva ir netrūkinėja. Jos tampa puikiai pritaikytos atlaikyti visus aplinkos veiksnius bei kartu išlaiko natūralaus medžio privalumus. Jų paviršius yra natūralus ir šiltas prisilietimui. Taip pat terminio apdorojimo metu medis įgauna neįprastų dekoratyvinių savybių, efektyviai pasireiškia medienos tekstūra. Tačiau yra ir trūkumų. Termiškai apdorotos lentos yra trapesnės bei reikalauja reguliarios priežiūros. Taip pat, jų kaina yra gana didelė.

Terasos danga iš medžio-plastiko kompozito (WPC)

Nors natūrali mediena laikoma klasikine terasos dengimo medžiaga, pastaruoju metu vis labiau paplito jos pakaitalas – medžio-plastiko kompozitas. WPC yra technologiškai ištobulinta dirbtinė danga, kuri imituoja klasikinę medieną. Kompozitinės lentos nesideformuoja veikiant didelei drėgmei ir vandeniui. Jos nepraranda spalvos veikiant saulės spinduliams, nešyla, yra tvirtos ir patikimos. Be to, tokia danga atrodo patraukliai. Nepriklausomai nuo lentų formos, jos išlaiko gražią tolygią spalvą arba gali imituoti medžio raštą, kas kuria jaukumo ir komforto jausmą. Medžiaga yra draugiška aplinkai, lengvai prižiūrima ir puikiai atlaiko atšiaurią Lietuvos žiemą. Pats lentų iš kompozito montavimo procesas yra greitas ir paprastas, specialios tvirtinimo elementai užtikrina patikimą tvirtinimą prie pagrindo, o profilis lengvai susidoroja su paskirstyta apkrova. Terasos danga iš kompozito yra optimalus kainos, kokybės ir išvaizdos derinys.