Vejos įrengimas, iš sėjamos ar ruloninės vejos?

Vejos įrengimas, iš sėjamos ar ruloninės vejos?

Jei nutarėte įrengti naują veją arba tik norite pataisyti kelis blogus vejos lopinėlius – turite du pasirinkimus. 
Galite veja pasėti naudodami sėklas, kad veja užaugtų pati, arba galite pakloti jau užaugintos vejos rulonus. Abu variantai turi savų privalumų ir trūkumų, o ką verčiau rinktis nulems jūsų individuali situacija ir biudžetas.

Sėjama veja

Privalumai:

  • Sėjama veja yra daug pigesnė už ruloninę veją.
    Vejos sėklos yra mažiausiai penkis kartus pigesnės už velėną tam pačiam plotui.
  • Galima rinktis iš daugybės vejos sėklų mišinių.
    Skirtingai nuo ruloninės vejos, kurios pasirinkimas yra labai ribotas, galima rinktis iš šimtų skirtingų žolių sėklų mišinių.
    Jei jūsų veja bus šešėlyje, rinkitės šešėlinės vejos sėklų mišinį. O gal norite dekoratyvinės vejos? Jei taip, rinkitės sėklų mišinį, kuriame yra lėtai augančių žolių, kurios atlaikys pjovimą. Turite vaikų ir augintinių, kurie dienas leidžia žaisdami ant pievelės? Tada reikia rinktis patvarų mišinį. O gal norite vejos, kuri atrodytų gražiai, būtų patvari ir gerai augtų dalinėje saulėje ar pavėsyje? Šiuo atveju geriausias pasirinkimas bus universali vejos sėkla.
  • Paskirstyti sėklas užtrunka daug mažiau laiko nei iškloti rulonus.
    Pats sėjimo procesas yra greitesnis nei rulonų klojimas ir reikalauja mažiau pastangų. Naudojant barstytuvą sėklą galima paskleisti ypatingai greitai.
  • Sėklas galite laikyti tol, kol būsite pasiruošę jas panaudoti.
    Skirtingai nuo ruloninės vejos, kurią reikia kloti iškart po pristatymo, sėklas galima laikyti tol, kol būsite pasiruošę jas panaudoti. Tai reiškia, kad galite laukti puikių sąlygų sėti naują veją, nesijaudindami, kad ji pražus.
  • Užsilikusias vejos sėklas galima išsaugoti ir panaudoti blogų lopinėlių taisymui ateityje.
    Dažnai po sėjimo lieka nepanaudotų sėklų. Tinkamomis sąlygomis jos dar gali būti laikomos keletą metų ir, esant reikalui, jas galima panaudoti vejos priežiūrai pavasarį ir rudenį.

Trūkumai:

  • Gali užtrukti iki 12 mėnesių, kol jūsų veja visiškai susiformuos.
    Pasėta veja reikalauja daug daugiau laiko įsitvirtinti nei paklota. Paprastai ruloninė veja įsišaknija per 8–12 savaičių ir tampa tinkama naudojimui. Tuo tarpu sėklos gali užtrukti iki metų.
  • Dygimas būna lėtas ir dažnai nevienodai pasiskirstęs.
    Daugeliu atvejų žolei išdygti prireikia iki 4 savaičių, priklausomai nuo išorinių sąlygų. Vėsesniu oru dygimas sulėtėja. Taip pat žolė gali išdygti ne visose vietose, liks plikų lopų, kuriuos reikės sėti dar kartą.
  • Gyvūnai gali sunaikinti jūsų naują veją augimo metu.
    Paukščiai ir kiti gyvūnai labai mėgsta žolės sėklas. Susidomėję plotu, kuriame jas pasėjote, jie su malonumu jas valgys arba kitaip žalos jūsų veją. 
  • Turite pasiruošti pastoviai kovai su piktžolėmis.
    Tai ypač aktualu, jei veją sėsite pavasarį. Šiuo metų laiku vėju ir paukščių išmatomis pasklinda milijonai piktžolių sėklų. Jūsų plika dirva yra puiki vieta joms įsikurti ir potencialiai užvaldyti plotus, kol pasėtos žolės sėklos dar nespėjo sudygti. Taigi, turėsite būti labai budrūs ir kasdien tikrinti, ar plote nėra piktžolių, o joms atsiradus, turėsite jas ištraukti rankomis, nes žolės daigai dar nebus pakankamai tvirti, kad būtų galima naudoti piktžolių naikintuvą.
  • Pasėta veja reikalauja daugiau priežiūros nei ruloninė veja.
    Naujai paklotą ruloninę veją reikia reguliariai laistyti ir tiek. Tuo tarpu pasėta veja reikalauja ne tik daugiau vandens, bet ir jau minėtos priežiūros nuo gyvūnų, piktžolių, plikų lopų persėjimo. 

Ruloninė veja

Privalumai:

  • Vejos klojimas yra greitas ir paprastas.
    Visiškai nesvarbu ar veją nutarėte pakloti patys, ar už jus tai padarys gerbūvio komandos meistrai, rulonų pagalba per gana trumpą laiką galima sukurti didelius vejos plotus.
  • Rulonus galima kloti praktiškai bet kuriuo metų laiku.
    Geriausias laikas kloti veją yra rudenį, nes dirvožemis yra šiltas nuo vasaros karščio, vis dar yra daug saulės spindulių, o lietus suteikia gyvybiškai reikalingo vandens.
    Tačiau nepaisant to, velėną galite kloti bet kuriuo metų laiku. Kol galėsite ją aprūpinti vandeniu, visa kita pasirūpins savaime.
  • Ruloninė veja atrodo gražiai iškart po klojimo.
    Veja suteikia aplinkai gyvybės, o kai yra naudojami rulonai, tai yra padaroma beveik akimirksniu.
    Nuo pat pirmos dienos jūsų veja bus žalia, bet vėliau žolė dar kelias dienas augs, velėna susijungs ir tai dar labiau pagerins bendrą vaizdą.
  • Ji nenusiplauna nuo šlaitų.
    Įrengti veją šlaituose yra daug lengviau naudojant rulonus. Žolei pradėjus auginti šaknis, jie išlieka vietoje nejudėdami.
    Tuo tarpu sėkloms sudygti reikia laiko, o lyjant arba per stipriai laistant jos lengvai gali būti nuplautos nuo šlaitų.
  • Galite anksčiau pradėti naudotis savo veja.
    Ruloninė veja pilnai įsitvirtina vos per kelias savaites. Dėl to ja galėsite pradėti naudoti per palyginti trumpą laiką.
    Pasėtos žolės įsitvirtinimas gali užtrukti mėnesius. Tad pirkdami jau užaugintą produktą iš esmės perkate laiką.

Trūkumai:

  • Ruloninė veja yra brangi, lyginant su sėjama žole.
    Priklausomai nuo perkamos velėnos rūšies ir tiekėjo, ruloninės veja gali būti nuo 5 iki 10 kartų brangesnė už sėklas per kvadratinį metrą.
  • Vejos rūšių pasirinkimas yra ribotas.
    Žolė turi atitikti sąlygas, kuriose ji augs. Pavyzdžiui, jei jūsų veją dengia šešėlis, joje turi būti žolių, kurios gerai ištveria vėsias ir drėgnas sąlygas. Kita vertus, jei jūsų veja visą dieną yra saulėje, joje turi būti žolės, kurios gali atlaikyti sausą karštį.
    Taip pat reikia atsižvelgti ir į dirvožemio tipą. Ar jis smėlio, priemolio, molio, rūgštus ar šarminis? Vejos gamyba yra nepaprastai brangus verslas, todėl tiekėjai negali sau leisti auginti per daug skirtingų velėnos rūšių. Vietoj to, jie bando sukurti kažką, kas tinka daugumai.
  • Nepaklota ruloninė veja greitai genda.
    Jei paliksite ruloninę veją sėdėti jos nepakloję, ji su laiku žus. Todėl labai svarbu veleną užsakinėti tik paruošus žemę.
    Taip pat svarbu pasirinkti dieną, kai oras bus jūsų pusėje. Jei per karšta, žolė gali greitai išdžiūti, o jei per šlapia, negalėsite rulonų tinkamai pakloti. Jei įmanoma, pristatymui pasirinkite vėsią, apsiniaukusią dieną ir paklokite veją, kai tik ji atkeliaus.

Apibendrinant

Daugeliui žmonių sprendimas ar naudoti sėjamą veją, ar ruloninę daugiausiai priklausys nuo finansų.

Įrengti veją sėklomis bus kelis kartus pigiau nei tą patį plotą iškloti jau užaugintos žolės rulonais. Būtent tai turės didžiausią įtaką daugelio žmonių sprendimui.

Tačiau, kaip jau minėjome, pirkdami velėną iš esmės perkate laiką. Jūsų sklypas atrodys užbaigtas ir bus tinkamas naudoti daug greičiau, nei sėjant sėklas.